Websites

Headless CMS. Hoe werkt dat?

  • Leestijd: 3 minuten

Een website zonder traditioneel CMS-systeem? Hoe werkt dat? En waarom is het belangrijk voor mij?

Wat houdt een headless CMS in?

Een uitstekende vraag. En het is begrijpelijk dat dit voor iemand die niet bekend is met het onderwerp wat complex lijkt. Laten we bij het begin beginnen om het duidelijk uit te leggen. Het is belangrijk om eerst te begrijpen wat een standaard CMS-systeem inhoudt. Traditionele CMS-systemen, zoals WordPress, Drupal, of ProcessWire, zijn opgebouwd uit een voor- en achterkant: het deel dat je op het internet ziet en het deel waar de site wordt beheerd. De voorkant omvat alles wat te maken heeft met de presentatie naar de bezoeker toe. De inhoud wordt gecreëerd en beheerd in het achterste deel van de website. Een traditionele CMS ontwikkelt content en presenteert deze als webpagina’s.

In tegenstelling tot een traditionele CMS, bestaat een headless CMS enkel uit het achterste deel. Het is een systeem waarmee je content kunt produceren en beheren zonder een voorzijde. Het genereert geen webpagina’s, maar biedt de content aan via een API.
Hoewel dit minder efficiënt lijkt, wordt niet alle online content via een webbrowser bekeken. Content consumptie vindt tegenwoordig plaats via diverse kanalen, zoals smartphones, wearables, horloges, smart-tv’s en spelconsoles, en met de voortdurende introductie van nieuwe apparaten veranderen de eisen aan de presentatie van gegevens.

Maar waarom is een website zonder traditionele voorkant essentieel voor mijn onderneming en mij? Dat is wederom een relevante vraag! Hier zijn vijf redenen waarom een headless CMS van cruciaal belang is voor jou.

  1. Bliksemsnel
    Websites zonder traditionele voorkant laden ongelooflijk snel. Doordat enkel statische bestanden worden geladen en er geen databaseverbinding nodig is, presteert een website met een headless CMS veel beter dan standaard websites. Wat een headless website nog sneller maakt dan een traditionele statische site is de integratie van slimme Javascript-oplossingen. Deze zorgen ervoor dat de hele website in één keer wordt geladen. Paginawisselingen gebeuren daarna onmiddellijk, zonder wachttijd.
  2. Uiterst veilig
    Doordat de voor- en achterkant gescheiden zijn, is je website niet alleen sneller maar ook veiliger! Bij standaard websites moet je je zorgen maken over veiligheidsrisico’s zoals PHP-injecties, maar dat is bij een headless website niet van toepassing. De achterkant, waar gebruikersgegevens worden opgeslagen, bevindt zich op een moeilijker te traceren locatie. De voorkant bestaat enkel uit content, waardoor er minder veiligheidsrisico’s zijn.
  3. Continu online
    De voorkant van een website zonder traditionele CMS wordt gecreëerd vanuit de content van de achterkant. Hierbij worden .html-bestanden gegenereerd die op de server aan de voorkant worden geplaatst. Deze bestanden vormen een snapshot van de content op het moment van genereren. Verandert de content? Dan wordt de voorkant opnieuw opgebouwd. Dit zorgt ervoor dat je site altijd actueel is. Mochten er problemen zijn aan de achterkant, dan blijft de voorkant de laatst succesvolle versie tonen. Je site is dus in principe altijd bereikbaar!
  4. Onbegrensde mogelijkheden
    Omdat de achterkant enkel content bevat, kun je eenvoudig uitbreiden naar bijvoorbeeld een Progressive Web App (PWA), een mobiele applicatie of een desktop-app. De mogelijkheden zijn eindeloos. Content eenmalig schrijven en gebruiken op alle platforms. Door niet beperkt te zijn aan de structuur van een achterkant, zijn er meer mogelijkheden op het gebied van ontwerp, animatie en uitvoering.
  5. Klaar voor de toekomst
    Verder ben je met een headless opzet goed voorbereid op toekomstige technologische ontwikkelingen, omdat je voorkant flexibel is en draait op Javascript, waardoor je gemakkelijk kunt inspelen op nieuwe innovaties.

Mocht je vragen hebben naar aanleiding van bovenstaande informatie. Neem gerust contact met ons op.

</hello-world>

Need code? Here we are!

Neem contact op