Wij zijn Drenthe
Voor het Drents Parlement ontwikkelden we een intuïtief en laagdrempelig participatieplatform om het gesprek tussen burger en overheid te versterken.

In opdracht van Wij zijn Drenthe mocht Back to code een platform bouwen waar inwoners van de provincie Drenthe hun mening kunnen delen over provinciale thema’s. Dit initiatief maakt deel uit van het Europese Interreg Speak Up project. Een plek online was essentieel om de dialoog tussen inwoners en politiek laagdrempelig en effectief te ondersteunen.
De uitdaging
De opdracht aan Back to code: bouw een intuïtieve en gebruiksvriendelijke WordPress-website, waarop participatietools zoals Polis eenvoudig geïntegreerd kunnen worden. Deze open source-tool brengt overeenkomsten tussen verschillende meningen in beeld en maakt constructieve gesprekken mogelijk.
Naast technische eisen zoals responsiviteit (voor desktop, tablet en mobiel) en schaalbaarheid voor toekomstige uitbreidingen, lag de uitdaging binnen deze opdracht in de korte tijdslijnen. Er moest snel geschakeld worden en dat in combinatie met een scherpe deadline en nieuwe technologie. Precies het speelveld waarop onze developers zich graag begeven. Challenge accepted!
Onze aanpak
Dankzij een heldere briefing konden we direct voortvarend van start. Op basis van de wensen van het Drents Parlement ontwikkelden we een strak interactief ontwerp waarin gebruiksvriendelijkheid en laagdrempeligheid voorop stonden.
Uitgangspunten voor het design:
- Toegankelijk voor inwoners met verschillende digitale vaardigheden.
- Gebruiksvriendelijk op alle apparaten (desktop, tablet en mobiel).
- Schaalbaar voor toekomstige participatieprojecten.
We hebben gekozen voor WordPress vanwege het eenvoudige beheer, de snelheid en de flexibiliteit. Door onze ervaring met open source-systemen konden we de Polis-technologie moeiteloos integreren en zo een krachtige participatietool online beschikbaar maken.


Features
- Responsief ontwerp: geoptimaliseerd voor desktop, tablet en mobiel
- Integratie van Polis: participatietool direct inzetbaar vanuit de website
- Contactmogelijkheden: formulier voor vragen en aanmelden voor de nieuwsbrief
- Sociale media-koppelingen: om de betrokkenheid te vergroten
- Toekomstbestendig: voorbereid op uitbreiding met nieuwe projecten en functionaliteiten
Het resultaat
Op dinsdag 15 april 2025 ging Wij zijn Drenthe officieel live. Dankzij de goede samenwerking en het snelle schakelen stond er een gebruiksvriendelijke en technisch sterke website waarmee inwoners van Drenthe gemakkelijk kunnen deelnemen aan het gesprek over hun provincie.
De website combineert veelbelovende open source-technologie met fysieke straatgesprekken en biedt zo een innovatieve manier van burgerparticipatie. Blij dat we samen met het Drents Parlement mochten werken aan dit maatschappelijk waardevolle project.
Implementatie en training
Ook na oplevering van de tool blijven we betrokken. Via een agile werkproces ondersteunen we het Drents Parlement bij toekomstige optimalisaties en uitbreidingen. Zo blijft Wij zijn Drenthe niet alleen vandaag, maar ook morgen relevant en up-to-date.
Ook maatwerksoftware nodig? Lees meer.